דיאטה ללא גלוטן - דיאטה לחולי צליאק
פעמים רבות חולי צליאק מוצאים את עצמם במצב בעייתי – הם אינם מסוגלים לעכל גלוטן כהלכה, ומכאן שאינם יכולים לצרוך מוצרי מאפה המכילים גלוטן. הבעיה הולכת ומתגברת כאשר חולה צליאק מעוניין להפחית במשקלו או לערוך דיאטה לאיזון הערכים התזונתיים שבגופו. למזלם של חולי צליאק רבים, התזונה המודרנית מספקת מגוון רחב של פתרונות לאלו שמעוניינים לערוך דיאטה מבלי לצרוך גלוטן.

מהו צליאק?
מחלת הצליאק היא רגישות מסויימת במערכת העיכול הנובעת כתוצאה מחוסר יכולת לעבד ולעכל את החלבון גליאדין. חלבון זה הוא אחד המרכיבים של הגלוטן, שהוא החלבון המצוי בדגנים רבים, וביניהם חיטה שמרכיבה את מרבית מוצרי המאפה אותם אנו צורכים.
כאשר חולה צליאק צורך את החלבון הבעייתי, המערכת החיסונית של הגוף מזהה אותו כחומר רעיל לגוף, ומתחילה להפעיל נוגדנים כנגד המעי הדק בו מזוהה לראשונה הגליאדין, ובכך מפריעים לספיגת הערכים התזונתיים מתוך המזון – תהליך הנעשה במעי הדק.
על מה חשוב להקפיד במהלך הדיאטה
מצד אחד ניתן לומר כי חולי צליאק מחוייבים לדיאטת פחמימות, דיאטה בה נצרוך כמות מצומצמת ביותר של פחמימות במטרה שלא לספק לגוף את האנרגיה הזמינה אותה הוא רגיל לקבל. דיאטה לחולי צליאק הינה עניין של שגרת חיים מכיוון שאין הם יכולים לבחור בצריכה של מאפים המכילים גלוטן.
מצד שני, דיאטה לחולי צליאק הינה דיאטה מורכבת יותר משאר הדיאטות מכיוון שיש צורך לספק לגוף אספקה סדירה של פחמימות אך ממקור שאינו דגנים. כאשר חולה צליאק מעוניין להפחית ממשקלו, עומדת בפניו הבחירה – האם לערוך דיאטת פחמימות בה הוא צורך כמות מוגבלת של פחמימות, או שמא עליו לבחור בדיאטה אחרת ולמצוא תחליף מתאים לפחמימות הנמצאות בדגנים ובמאפים למיניהם.
המלצה למאכלים ללא גלוטן
חולי צליאק מכירים בוודאי מתכונים רבים למאכלים ללא גלוטן, אך הבחירה נהיית קשה יותר כאשר נרצה לאזן את המאכלים לטובת הורדה במשקל.
אחד המתכונים הדיאטטיים המוצלחים לחולי צליאק שמעוניינים להרגיש את הרגשת המאפה, הוא פשטידת ירק מקמח תירס. כל שעליכם לעשות הוא לערבב קופסת קוטג' חצי אחוז שומן יחד עם חצי כוס קמח תירס, פטריות, תירס, פטרוזיליה קצוצה או תרד, יחד עם שתי ביצים, לערבב הכל יחד ולהכניס לתנור לאפייה של כחצי שעה בחום בינוני. ניתן להוסיף ירקות לפי הטעם, בעדיפות לירקות בצבעים ירוקים שידועים כירקות המכילים כמויות מופחתות של פחמימות ושומנים.

מהו צליאק?
מחלת הצליאק היא רגישות מסויימת במערכת העיכול הנובעת כתוצאה מחוסר יכולת לעבד ולעכל את החלבון גליאדין. חלבון זה הוא אחד המרכיבים של הגלוטן, שהוא החלבון המצוי בדגנים רבים, וביניהם חיטה שמרכיבה את מרבית מוצרי המאפה אותם אנו צורכים.
כאשר חולה צליאק צורך את החלבון הבעייתי, המערכת החיסונית של הגוף מזהה אותו כחומר רעיל לגוף, ומתחילה להפעיל נוגדנים כנגד המעי הדק בו מזוהה לראשונה הגליאדין, ובכך מפריעים לספיגת הערכים התזונתיים מתוך המזון – תהליך הנעשה במעי הדק.
על מה חשוב להקפיד במהלך הדיאטה
מצד אחד ניתן לומר כי חולי צליאק מחוייבים לדיאטת פחמימות, דיאטה בה נצרוך כמות מצומצמת ביותר של פחמימות במטרה שלא לספק לגוף את האנרגיה הזמינה אותה הוא רגיל לקבל. דיאטה לחולי צליאק הינה עניין של שגרת חיים מכיוון שאין הם יכולים לבחור בצריכה של מאפים המכילים גלוטן.
מצד שני, דיאטה לחולי צליאק הינה דיאטה מורכבת יותר משאר הדיאטות מכיוון שיש צורך לספק לגוף אספקה סדירה של פחמימות אך ממקור שאינו דגנים. כאשר חולה צליאק מעוניין להפחית ממשקלו, עומדת בפניו הבחירה – האם לערוך דיאטת פחמימות בה הוא צורך כמות מוגבלת של פחמימות, או שמא עליו לבחור בדיאטה אחרת ולמצוא תחליף מתאים לפחמימות הנמצאות בדגנים ובמאפים למיניהם.
המלצה למאכלים ללא גלוטן
חולי צליאק מכירים בוודאי מתכונים רבים למאכלים ללא גלוטן, אך הבחירה נהיית קשה יותר כאשר נרצה לאזן את המאכלים לטובת הורדה במשקל.
אחד המתכונים הדיאטטיים המוצלחים לחולי צליאק שמעוניינים להרגיש את הרגשת המאפה, הוא פשטידת ירק מקמח תירס. כל שעליכם לעשות הוא לערבב קופסת קוטג' חצי אחוז שומן יחד עם חצי כוס קמח תירס, פטריות, תירס, פטרוזיליה קצוצה או תרד, יחד עם שתי ביצים, לערבב הכל יחד ולהכניס לתנור לאפייה של כחצי שעה בחום בינוני. ניתן להוסיף ירקות לפי הטעם, בעדיפות לירקות בצבעים ירוקים שידועים כירקות המכילים כמויות מופחתות של פחמימות ושומנים.
היו הראשונים להגיב לכתבה! - דיאטה ללא גלוטן הוספת תגובה